lördag 8 maj 2010

Beslutet!


Se även min hemsida
www.cykelbloggaren.se
titta gärna in på
www.nyhetsbrev.cykelbloggaren.se

Sedan söndagskväll har kylan gjort sig alltmer gällande. 6-8 grader dagtid någon enstaka stund 9.8. Nätterna har pendlat mellan 0,8-4,2 grader det har blivit allt svårare att hålla kylan borta. Frusenhet har varit en del av tillvaron men gått att uthärda. Det har inte känts som vår utan snarare som november dagar med höststormar. I tisdags svängde vinden om och blev nordost snett och rakt framifrån nästan oavsett vilken av mina riktningar jag valde, eftersom jag ska norrut så är alternativen inte så många.

Under torsdagen ökade vinden och blev plågsamt tydlig. Fredag morgon när jag vaknade på Nötöns naturkamping i Påskallavik var det kallt och vinden spände den regntunga duken som var gränsen mellan mig och vinden. Under dagen ökade vinden ytterligare och 4,7 grader var dagsnoteringen.

Det var plågsamt kallt och ingenstans att få riktigt skydd. Vinden och kylan var goda samarbetspartner för att långsamt och effektivt få mig allt mörare.

När jag fick reda på vädret, blev jag klart bekymrad. Vinden skulle öka framåt kvällen och ett rikligt regnväder var på gång. Det skulle till och med kunna bli snöblandat. Dessutom såg det inte så ljust ut när det gällde väder längre framöver.

Jag hade nu två beslut att ta, ett kortsiktig och ett långsiktigt.


Kortsiktigt: Jag visste att lördag och söndag skulle det regna och temperaturen vara låg speciellt nattetid. Dessutom hade vindskyddet visat en svag söm som glipade lite. Det oroade mig mycket eftersom den tälttyp jag valt är ett endukstält. Egentligen mest för turer sommartid och för att motstå dagg och lite regn. Om vindskyddet skulle hålla för två dagars hårt blåsande var jag tveksam till.

Jag kan säga att det var ett felbeslut från min sida från början att välja den utrustning jag gjorde. Jag hade "trott" att det skulle bli varmare än det blev. Några kalla blåsiga nätter inga problem men nu var det total alltför mycket för min utrustning och i slutändan för mig.

Att cykla på dagarna fredag, lördag och söndag bedömde jag snudd på omöjligt då vinden om än hård även var lite kastig gjorde cyklingen ostadig och vinglig.

Långsiktigt: Om utrustningen skulle hålla i två dagar hur ser då vädret ut framöver? Måndag och Tisdag skulle vinden vända och blåsa syd sydost. Bra vindar i två dagar och sen onsdag, torsdag, fredag och lördag så skulle regnet, och nordan åter dra in över det område jag skulle befinna mig i.

Det var det faktiska läget.

Sen var det ett emotionellt beslut att ta: Under ett år har jag planerat tänkt och levt i denna resa, byggt mycket förhoppningar och skapat drömbilder av hur den skulle bli. Här höll förhoppningarna på att krascha rakt in i ovädersväggen.

Ytterligare ett beslut att ta var det offentliga beslutet att göra resan. Jag hade inte smitit iväg på min egen lilla tur utan dragit igång mycket uppmärksamhet i min omgivning. Skapat ett stort stöd och engagemang i min närhet men även bland människor långt bort.


Dessutom hade jag knutit Barnfonden till denna resa, resan i sig var långt mycket större än mig. Beslutet handlade om lojalitet. Lojalitet till den organisation och de människor som satsat tid arbete och engagemang, och till de barn som jag skulle skapa publicitet för och lust, att ge bättre förutsättningar i livet genom att skänka fruktträd.

Det var också en lojalitet till sponsorer och andra som satsat för att detta skulle bli möjligt.
Allt detta fanns i mitt huvud när jag så småningom huttrande bestämde mig för att avblåsa projektet. Jag insåg att jag inte hade fysik och utrustning för att kunna trotsa de vädrets makter som fanns runt omkring mig. Jag hade bra utrustning för ett annat väder men jag hade dumt nog inte räknat med detta.

Därför avslutar jag nu min resa, drömmen sprack och blev till en vecka i kyla och kraftig motvind, genom vackra natursköna Skåne, Blekinge och en del av Småland. "Cykelspåret längs ostkusten" är en underbar reseguide genom landskapen men se upp med skyltningen den är bristfällig på sina ställen.

Men nu då? Är jag uppgiven och knäckt, nej lite slokörad och skamsen men jag vet att jag kommer att cykla igen, men jag ska välja en säkrare väderperiod och eller bättre och tryggare utrustning.

Må så gott!

PS
Glöm inte att fortsätta skänka träd till barnen i Kambodja via Barnfonden även om jag gett upp min cykling Ystad till Haparanda för denna gång. www.barnfonden.se

Tack!!!
Slutligen vill jag tacka alla er som på alla sätt stöttat mig i förberedelser och på resan. Tack till Barnfonden som jobbat fram ett stort engagemang, Karin och Cecilia framför allt. Tack till Sportringen i Säffle och Magnus som stöttat med materia och på på många andra sätt. Ett stort tack till Klean Kanteen och Morgan som stöttat med material. Dessa mina sponsorer har stått för god och funktionell utrustning som fyllt sina uppgifter med god marginal.
Vill du få kontakt med mig mejlar du till cykelbloggaren@gmail.com

Kenneth Gagnero

"Allt som inte dödar utvecklar"

Ps du kan även anmäla dig till nyhetsbrevet


fredag 7 maj 2010

utrustningen brister

Nu har två linor till tarpen (regnskyddet) brustit. Inte bra med tanke på vädret som kommer. Hittade även en liten bristning i en söm på densamme.

Kylan fortsätter, regn utlovas!


Det som låter lysande framtidsutsikter, dessutom kommer vinden att öka. Sitter just nu bakom ett mycket spänt vindskydd.

Tänkte värma vatten och dricka te. Upptäckte att olivoljan stelnat i flaskan. Just nu ångar det varmt från triangiaköket och värmen läcker ut genom munnen i form av ånga.

Vad trycker du att jag ska göra?

Om du läser föregående inlägg kan du se att läget är lite tillspetsat. Vad tycker du att jag ska göra?

Påskallavik

Ligger just nu nedkrupen i sovsäck. Går inte att göra så mycket annat. Tältet sviktar i vinden. Vinden har ökat och temperaturen kryper nedåt. Med stela frusna fingrar skriver jag detta meddelande. Nu måste jag hitta. en kreativ lösning annars bli natten ett kallt h.

7 maj

Se även min hemsida http://www.cykelbloggaren.se/

Påskalavik är en liten pärla vid kusten. Men idag är den fylld av 10 sekundmeter, kallt 4 grader och regn, Cykla i detta känns lite slitigt och jag känner inte att det ger mer än det tar i kraft och hälsa. Här stannar jag nog till i morgon även om jag kommer efter i tidschemat, Brrr.
Vi hörs snart
Kenneth

torsdag 6 maj 2010

6 Maj

Se även min hemsida http://www.cykelbloggaren.se/Vilken morgon;) kunna fylla termos direkt ur vattenkokare, det kan kännas som riktig lyxtillvaro. Frukosten åts inomhus i goda vänner sällskap. Termometern visade på 4 grader och de kala trädtopparna vajade glatt utanför fönstret. Väl ute på vägen var kylan åter min närmaste upplevelse tätt följd av bistra nordost vindar. Landskapet jag cyklat genom idag har legat nära havet och varit ett typiskt småländskt vakert kulturlandskap. Massor mer stenrösen - Hagar och vägar omgärdade av dessa rösade murar som ger en sådan härlig prägel på naturen. Idag har jag sett grönaktig hackspett ganska stor och den har säkert nåt namn. Kanske vet du? Skriv gärna i kommentarer. Så får vi lära oss mer. Jag tänker ibland att jag ska hinna fotografera lite fåglar men så fort jag ska stanna cykeln så gnisslar bromsarna och stackars vettskrämt djurliv flyr snabbt därifrån.

Lite funderingar som kommit i Småland
När jag sitter som jag gör så kommer mycket tankar och funderingar över livet. Jag möter ibland människor, inte så mycket här på resan men i andra sammanhang, som har valt att leva bittra. Kan man säga så att de har valt. Ja jag tror det. Kanske har man levt ett liv man inte har velat, gjort saker man inte trivts med, skapat en tillvaro där livet är beskuret och begränsat.

De som har berört mig mest i de mötena är att de är svårt att umgås med dem. De drar liksom energi ur en, tömmer en på livslust.

Hur funderar du runt detta? Berätta i kommentarerna...

onsdag 5 maj 2010

KläckebergaSe även min hemsida www.cykelbloggaren.se

Försvarskyrkan i Kläckeberga

Kvarnen i VäghyltanSe även min hemsida www.cykelbloggaren.se

Kvarnen i Väghyltan

Den 5 maj


Se även min hemsida http://www.cykelbloggaren.se/Morgonen vaknade jag vid en fungerande kvarn från 1700 talet. Birger hade visat mig den i går på kvällen så nu kunde jag den utan och innan. Jag hade fått lov att slå upp mitt tält vid kvarnens fot. Byn som den finns i heter Väghyltan som ligger vid kusten.
Klockan 07.00 trampade jag därifrån upp mot Torsås. Och när jag tittade på kartan upptäckte jag att jag var inte i Blekinge längre utan hade kommit över den småländska gränsen. Här fortsatte landskapet att vara platt. Inte mer än 2 grader var det när jag kröp ut ur tältet.

Under dagen blev det varmare hela 8 grader och kraftig motvind. Även om jag jobbade på riktigt ordentligt i motvinden ska jag inte påstå att att jag blev speciellt överhettad.

Naturen som jag gled långsamt genom var helt annorlunda. Nu kunde man se mer barrträd mot tidigare lövträd. De öppna fälten är mer platta och landskapet blir mer överskådligt.

Men blåsten är smärtsam om man är utsatt och oskyddad. Nu var det väl inte så faligt men man kan tänka på hur andra har det och hur de överlever. Jag har inte träffat så många människor i dag men de jag träffat är trevliga roliga och vänliga.

Har passerat Torås och Söderåkra där Per Berg Radio Värmland gjorde sin uppföljande veckointervju. Sen slingrade sig vägen fram till Voxtorp, Vassmolösa, Smedsby, Kläckeberga med dess fina kyrka en av de nordligaste försvarskyrkorna har flera strider på sitt samvete ( om nu kyrkor har samvete). Bilder kommer som egna blogginslag.

4 majSe även min hemsida http://www.cykelbloggaren.se/

Hallå! Nu är det dags att berätta vad som hänt sen sist. Igår passerade jag Karlskrona och Jämnö och sen fortsatte jag rakt österut till Klackebäck. Sen bar det av mot Konstantinopel (vilket ställe).

Efter Jämnö började naturen äntligen veckla ut sig. Skåne och Blekinge hade cykelspåret målet att visa varenda backe i landskapen. Vackert men något ansträngade för mina benmuskler, men som Tomas Fogde sa "allt som inte dödar utvecklar". När jag väl kom ut från Jämnö så kändes raksträckan faktiskt som nerförsbacke, så i några mil gick det upplevelsemässigt nerför. Skönt!!!
Skickar med några vackra vårbilder

tisdag 4 maj 2010

4 maj

Se även min hemsida http://www.cykelbloggaren.se/

Dagen började med en skön upplevelse. Men låt mig först berätta om orsaken. I går hamnade jag i Ronneby en trevlig stad ett fint bibliotek med trevlig personal. Så småningom var det dags att slå läger tänkte det vare dags med camping eftersom kroppen behövde en del hygenisk upprustning.

Hittade en camping som var stängd, ännu ingen säsong för camping. Men jag pratade med några trevliga människor som höll på att angöra en husvagn. Efter lite samtal blev jag erbjuden att att slå upp mitt tält på husvagnsägarens tomt. Generöst och trevligt, för att betala tillbaka så höll jag ställningarna till förtältet. Min insatts var enkel. Sen passade jag på att hygenisera mig. även om det inte fanns annat än kallt vatten, så var det skönt att ta av skunkdräkten.

Nåja i morse då jag vaknade var det en skön upplevelse, att ligga på en slät och goo gräsmatta. Möjlighet hygeniska åtgärder Mmmm. Kan det bli bättre?

Sen har jag cyklat genom ett fantastiskt landskap, blandannat ett naturreservat som heter Grindstugan. Kolla gärna länken, klart värt ett besök. Har nu landat i Karlskrona där jag blev intervjuad i Sydöstran en lokal tidning för trakten.

Efter detta lilla uppehåll som jag tillbringat på Biblioteket i Lyckeby ett charmigt bibliotek med anor. Charmigt och trevligt på alla sätt....

I morgon är det dags med uppföljning från Radio Värmland vid 10.00 tiden. Du kan även lyssna på det via webben när du har tid eller bor på annat ställe. Lägger upp en direktlänk i morgon. Men här har du länken till Radio Värmalnd rent allmänt.

Nu cyklar jag strax vidare, ha det riktigt gott.

PS Glöm inte barnfonden, har du hemsida kan du länka till barnfonden. Kostar inget och ger mycket...
Tyvärr kan jag fortfarande inte tracka min cykling med kartan men det kommer när laddaren anländer.

Kenneth

måndag 3 maj 2010

Eftermiddag dag 3 3 Maj

Se även min hemsida http://www.cykelbloggaren.se/

Hallå igen! Härligt att läsa alla kommentarer. Tanken för mig är att cykla 8 mil per dag. I dag den tredje dagen blev det bara 6mil. Dagen har varit trevlig men tung, blåsig och mest uppför, åtminstonde känns det så. Ingen sol utan bara moln. Men även Blekinge har har ett fantastiskt landskap och bjuder på en härlig och dynamisk natur. Kusten är vacker, bergig och karg. Skogarna är fyllda med mattor av utslagna vitsippor en prakt och mäktighet som här bara våren till. ett annat roligt inslag när man sitter där och trampar är fasaner som på sitt ryckiga sätt tar sig över vägarna.

Började som jag skrev tidigare i Mörrum. Hamnade sen i Karlshamn och nu sitter jag på biblioteket i Ronneby. Passar på att ladda telefonen under tiden. Fick besked att min försenade vind och solladdare till telefonen äntligen kommit så nu är det bara hemifrån mig och till mig den ska. Det är ingen som ska till Östkusten eller? Orkar inte riktig med att cykla hem och hämta den! Nåja den lösningen ska vi nog kunna knäcka.

Har för tillfället inte möjlighet att göra min färd synlig pga av den ovan nämda felplacerade laddaren.

Barnfonden har till dags dato sålt sålt 15 träd men bara 3 sen jag började cykla. Har du 50 kronor över eller vill ge en present med mervärde till någon då vill jag att du satsar 50 kronor på att köpa ett träd till barn i Kambodja. Det handlar om fruktträd mango, kokos och jackfrukt. Det är barn som inte har fullt så goda förutsättningar i sin närmiljö men med din insats så kan du göra mycket.

Det skulle vara kul och fantastiskt bra om det kom in 1 träd för varje mil jag cyklade alltstå 250 träd. Vill du ta din del av utmaningen och vara med mig en mil i form av ett fruktträd jag skulle uppskatta det och barnen skulle ha en chans att må bättre och hålla sig friskare.

Nu ska jag snart försöka hitta en sovplats i Ronneby.

Ha det gott jag hör av mig!

PS Ctefan jag cyklar ostkusten hela tiden så kom igen med lite uppmuntran. Ge mig en adress och telefonnummer på cykelbloggaren@gmail.com

DS

3 Maj Måndag

Se även min hemsida www.cykelbloggaren.se

Morgonen var kall, frost och fuktigt i luften. I dag tog jag sovmorgon till 06.25. Efter en hastig frukost så trampade jag iväg för att få upp värmen och hitta ett bibliotek. Efter cirka 1 mils trampande på härlig cykelväg kom jag fram till Karlshamn. Här fick jag ta resten av frukosten under tiden jag väntade på att bilioteket skulle öppna.

Sitter just nu på Biblioteket i Karlshamn laddar telefonen och uppdaterar bloggen. Ska alldeles strax trampa vidare mot i första hand Ronneby målet är att försoka komma 8 mil i dag. Mer information kommer vid nästa bibliotek.
Så vi hörs framöver!

2 Maj Söndag

Se även min hemsida www.cykelbloggaren.se

Kl 06.15 ringde klockan och nedmonteringen av tält och annan sovutrustningn började. Det var kyligt i luften inte med än 4 grader. Efter frukost var det dags att trampa sig genom Kivik och upp på cykelspåret. Det första som vi möte oss var en backe på 10% lutning jag lovar det är brant (störtlopp i fall man åker åt andra hållet). Men det räcker inte utan sen kom Brösarp backar och jag lovar de var ingen barnlek. Att få dom alldeles efter frukosten fick mig nästan att känna smaken av frukosten igen. Vi trampade oss mödosamt över kullarna för att sen terrängen långsamt för att sen övergå till lätt nerförslut som förde oss till Åhus. Innan vi kom fram till Åhus passerade vi Hanöbukten via en liten fin cykel och bilväg. Återigen fantastiskt.

Åhus
Glassbåten var en given attraktion som skulle besökas. Visst är det så att hör vi Åhus så tänker vi oss Åhusglass. Efter glass och middag i denna nyttiiga ordning var det dags för Ola och Stefan att ta sig hem. Nu fick jag stå på egna hjul. Jag trampade vidare genom ett landskap som mestadels kändes som en oändlig bygata avbruten av av

Mörrum
Jag började leta tält möjligheter vi 18 tiden men inte förren jag passerat kl 21.00 hittade jag ett okej ställe brevid en härligt brusande Mörrumsfors. Jag frågade några vänliga själar i Mörrum men beskrivningarna blev någon form av lop i det lila samhället, så hur jag än åkte kom jag fram till samma ställe. Oavsett vem jag frågade! Skumt!

Klockan 21 var det mörkt ute men jag fick upp mitt tält och somnade gott.

1 MAJ

Se även min hemsida www.cykelbloggaren.se

Lördag kl 12.30 startade jag min resa från Ystad . Vi (Stefan & Ola& Kenneth) hade medvind och sol även om inte värmen var så väldigt många grader. Landskapet vi rullade igenom gav oss många goda naturupplevelser. Vi slingrade oss med cykelspåret genom ett fantastiskt vackert landskap för mig som var i Skåne för första gången var det riktigt häftigt. Hammenhög stannade vi till och provianterade. Många härliga kontakter fick vi med folk både längs vägen och vid våra stopp. Landskapet skiftade ständigt, från slätter till kullar av större format. Det var relativt lättcyklat då vinden blåste oss i ryggen nästan oavsett vilken riktning vi trampade. Framåt kvällning började vi närma oss Kivik och då kom backar i mängd och proppsade på benmusklernas fullständiga närvaro. Lutningen var 8% och jag lovar det käns nästa lodrätt.

Kivik och Österlen

Är riktig pärla. Ett som sagt otroligt kuperat område med vyer som ger hissnande känslor. När vi rullade och trampade in mot Kivik så tonade havet upp sig i vackert glittrade och det var bara hur snyggt som helst. Har du inte varit i Skåne så åk dit, njut och bli slagen av dess skönhet. Vi hittade en liten plätt där vi kunde slå upp vårt tält för natten. Vi passade på att grilla under kvällen så gott mätta lite slitna somnade vi. (Okej då det var nog bara jag som var sliten)

Bilder kommer några längre fram har haft lite knappert med batteri, så därav den knapphändiga rapporteringen.

Goa Skånehälsningar